2015-07-23
Kategorija(-os): Iš istorijos
0

Nepaprasta grissini lazdelių istorija

!Grissini

 

Legenda byloja, kad plonų, traškių ir viso pasaulio pamėgtų grissini lazdelių istorija prasidėjo Italijos šiaurės vakaruose, Pjemonto regione. Pasakojama, kad lazdelės buvo sukurtos 17 amžiaus pabaigoje tam, kad padėtų sveikatos negalavimų kamuojamam jaunam Savojos kunigaikščiui Vittorio Amedeo II. Kunigaikštis nevirškino beveik jokio maisto, tad nebeišmanydamas, ko griebtis, rūmų daktaras Don Baldo di Lanzo įsakė rūmų kepėjui Antinio Brunero iškepti ypač lengvos ir trapios duonos.

Antonio nusprendė iš tešlos likučio iškepti ghersą – tradicinę Turino duoną, tik ją iškočioti ilgais, laibais šiaudeliais.

Iškepusios lazdelės buvo traškios ir lengvai virškinamos. Jų dėka kunigaikščio sveikata netruko pasitaisyti, o po kelerių metų, 1713-siais, jis buvo karūnuotas šalies karaliumi.

Pasakojama, kad senosios pilies kambariuose vis dar klaidžioja Vittorio Amedeo vaiduoklis su grissini lazdele rankoje...

Kitas garsus grissini mėgėjas buvo Napoleonas Bonapartas, vadindavęs jas “mažosiomis Turino lazdelėmis”. Jo priklausomybė nuo grissini buvo tokia didelė, kad šių skanėtų jam reguliariai atplukdydavo iš paties Turino.

Tuo tarpu mes legendines grissini lazdeles kepame su tikrų tikriausiu Italijos Parmos celėse brandintu kietuoju sūriu, kuris vienintelis neišsilydo kepant aukštoje temperatūroje. Kiekvieną jų kruopščiai iškočiojame rankomis – kol tampa plona ir grakšti.

Mon Ami grissini lazdelės – vienas populiariausių vakarėlių užkandžių: jas gardu krimsti prie vyno, su vytintu kumpiu arba jūsų pačių gamintais ypatingais varškės, alyvuogių ar vytintų pomidorų užtepais.

 

Parašykite komentarą
Privalomi laukai pažymėti *

Vardas *
El. pašto adresas *
Žinutė *