2015-01-31
Kategorija(-os): Iš istorijos, Skanu kaip namie
1

Legenda apie kruasanus

IMG_0013

Ar esate girdėję legendą, kaip atsirado kruasanai? Sunku pasakyti, kiek joje tiesos, tačiau net jei ši istorija visa pramanyta, tai nemenkina jos romantiškumo ir suteikia žavesio šiam viso pasaulio pamėgtam skanėstui.

Tolimais 1683-siais turkų armija apgulė Vieną ir visais būdais mėgino prasiveržti į miestą – bet nesėkmingai. Tuomet turkai nusprendė pasikasti po miesto sienomis slaptu tuneliu. Vienos kepėjai, dirbę apatiniuose sandėlių aukštuose, išgirdo po apačia besikasančius priešus ir perspėjo miesto gynėjus.

Kepėjai buvo dosniai apdovanoti ir didžiai pagerbti už Vienos išgelbėjimą nuo turkų. Atsidėkodami iškilmių proga kepėjai miestiečiams iškepė lenkto pusmėnulio formos duoną – simbolizuojančią Osmanų imperiją. Galų gale, kai turkai buvo įveikti, vieniečiams tapo įprasta ryte gurkšnoti karštuosius gėrimus, užkandant pusmėnulio formos skanėstu.

Pasak tos pačios legendos, maždaug po šimto metų Marija Antuanetė (Austrijos princesė, ištekėjusi už karaliaus Liudviko XVI) atvežė skanėstą į Prancūziją, kur jis buvo be galo pamėgtas, ištobulintas ir pramintas kruasanu.

Šiandien kruasanas – mūsų kepyklėlės pasididžiavimas: kvepiantis naminiu sviestu, lengvas ir tirpstantis burnoje. 

1 komentaras(-ai)
Parašykite komentarą
  1. Andrius2015-05-14 1:41 pm

    Dėkui!

Parašykite komentarą
Privalomi laukai pažymėti *

Vardas *
El. pašto adresas *
Žinutė *